Hoe Maak Je Een Alinea

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Alinea
Hoe Maak Je Een Alinea

Video: Hoe Maak Je Een Alinea

Video: Hoe Maak Je Een Alinea
Video: Alinea's opmaken in Word 2024, Mei
Anonim

We leren alinea's correct en zinvol samen te stellen en zo een competente constructie van uw gedachten in de tekst te vormen.

Hoe maak je een alinea
Hoe maak je een alinea

instructies:

Stap 1

Bepaal eerst wat, hoe en voor wie je gaat schrijven.

Afhankelijk hiervan kan de structuur van de tekst variëren, evenals bijvoorbeeld de grootte van alinea's.

Voor serieuze artikelen en professionele, bijvoorbeeld wetenschappelijke werken, is in principe elke alineagrootte acceptabel, ook een vrij grote. Aan de andere kant wordt aangenomen dat het beter is om kleine alinea's te gebruiken voor vermeldingen in uw internetagenda's of blogs. Er is hier een element van psychologie. Iemand die na het werk moe op je pagina komt, wil rusten, ontspannen, zichzelf afleiden en het zien van een grote, stevige alinea stoot hem onmiddellijk af door het feit dat in zijn hoofd een associatie ontstaat met het feit dat een saaie, lastige tekst wacht hem, die hij niet wil lezen.

De paragraaf markeert in de tekst een volledige, beredeneerde gedachte als onderdeel van een algemene vertelling of redenering. Dit woord, vertaald uit het Duits, betekent trouwens gewoon "sectie, een deel van de tekst".

In feite stelt deze structuur de lezer in staat om de logica, het verloop van uw redenering beter te begrijpen, alsof u de inhoud van de tekst zelf mondeling vertelt.

Hoe maak je een alinea
Hoe maak je een alinea

Stap 2

Vermijd uitersten: alinea's die te kort of te lang zijn, kunnen ten eerste er lelijk uitzien of uw potentiële lezers zelfs afschrikken, en ten tweede kunnen dit duiden op onvolledigheid of overbelasting van uw tekst. Bedenk in het eerste geval of je de gedachte met iets anders moet aanvullen (het is niet nodig dat het nodig zal zijn, maar het kan wel), en in het tweede geval, probeer het netjes op te splitsen, verdeel de uitspraken in groepen, daarbij meerdere kleinere alinea's opmakend, maar pas op dat bij het nastreven van een aangename verschijning de gedachteketen niet wordt verbroken, zodat deze niet met rode lijnen wordt gesneden in onsamenhangende, onlogische passages.

Stap 3

Los van de rode lijn, in de vorm van een soort mini-paragrafen, kun je bijvoorbeeld ook citaten of uitspraken citeren zodat deze niet verloren gaan in de algemene tekst.

Aanbevolen: