Hoe Te Werken Zonder Muis

Hoe Te Werken Zonder Muis
Hoe Te Werken Zonder Muis

Video: Hoe Te Werken Zonder Muis

Video: Hoe Te Werken Zonder Muis
Video: How to Fix Mouse and Touchpad Problems in Windows 10, 8.1, 7 – (3 Fixes) 2024, Mei
Anonim

Een computermuis is een manipulator waarmee elke computer is uitgerust. We zijn zo gewend om met de muis de objecten die we nodig hebben op het scherm te wijzen, virtuele knoppen in te drukken, te selecteren en te slepen, dat we ons niet eens kunnen voorstellen dat het heel goed mogelijk is om zonder muis op een computer te werken, en niet zo lang geleden was iedereen vrij om slechts één toetsenbord te gebruiken.

Hoe te werken zonder muis
Hoe te werken zonder muis

Besturingssystemen die de controle overnamen vanaf de opdrachtregel - de eens alomtegenwoordige MS DOS, evenals moderne Linux - maken het niet alleen mogelijk om te beheren met alleen toetsenbordopdrachten, maar zelfs met veel hogere snelheid en comfort dan de Windows-interface die op Windows is gebouwd maakt visuele bediening en interactie mogelijk, voornamelijk met de muis.

Ondertussen is het zelfs in Windows, dat voor iedereen bekend is, mogelijk om zonder muis te werken, en vaak is het veel handiger. Feit is dat bijna alle elementen die door de muis worden bestuurd, ook opdrachten van het toetsenbord kunnen accepteren. Natuurlijk moeten deze commando's (de zogenaamde "sneltoetsen") onthouden worden. Maar daarna wordt het werk aanzienlijk versneld - de vingers van een ervaren gebruiker vinden immers onmiddellijk de gewenste toets en de muis moet nog steeds op het bedieningselement drukken. Bovendien moet u hiervoor uw hand van de gebruikelijke plaats op het toetsenbord verwijderen en daar vervolgens weer terugbrengen.

Probeer de sneltoetsen te onthouden die u het vaakst nodig hebt, en u zult merken dat de werksnelheid op de computer aanzienlijk is toegenomen en dat de vermoeidheid merkbaar minder is geworden.

Allereerst schakelen tussen geopende vensters: Alt + Tab en Alt + Shift + Tab in de tegenovergestelde richting. Het blijkt veel sneller en handiger dan met de muis naar het benodigde venster in de taakbalk te zoeken. In de nieuwste versies zijn de combinaties Win + Tab en Win + Shift + Tab verschenen - dezelfde functie in 3D. Het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit en de inhoud van de vensters is gemakkelijker te zien. Als de speciale effecten je niet aanspreken, probeer dan Alt + Esc en Alt + Shift + Esc: het resultaat is hetzelfde, alleen de takenlijst verduistert de applicatievensters zelf niet.

Druk op Alt + F4 om het actieve venster te sluiten. Als er geen actieve vensters zijn, wordt het afsluiten van Windows gestart.

Hier zijn enkele minder bekende maar even handige sneltoetsen:

Win + E opent een nieuw verkennervenster met de tekst "Mijn computer"

Win + M minimaliseert alle vensters, waardoor het bureaublad beschikbaar is

Win + Shift + M tegenover, maximaliseert alle vensters

Maar de sneltoetsen zijn natuurlijk het handigst bij het werken met tekst wanneer de vingers van de gebruiker op het toetsenbord zitten.

De meest voorkomende actie die nodig is bij het bewerken van tekst, is het selecteren van de fragmenten. Probeer de sneltoetsen Shift en Ctrl + Shift met de linker- en rechterpijltjes. Het is heel gemakkelijk om deze combinaties onder de knie te krijgen en het selecteren van tekst op deze manier is veel handiger dan het gebruik van de muis. Door combinaties van dezelfde toetsen met de pijlen omhoog en omlaag kunt u tekst in hele regels selecteren.

De meest voorkomende acties met geselecteerde blokken zijn knippen en plakken. Knip het gemarkeerde blok om Ctrl + X te helpen, kopiëren - Ctrl + C, plakken - Ctrl + V. U kunt de selectie eenvoudig verwijderen met de Del-toets. Deze combinaties werken in elke teksteditor, in veel grafische, in Windows Verkenner, enz.

U kunt een mislukte actie ongedaan maken met Ctrl + Z of Esc.

Zelfs dit kleine aantal sneltoetsen is al voldoende om in noodgevallen eenvoudige handelingen uit te voeren - als de muis plotseling uitvalt of helemaal niet bestaat. In feite zijn er nog veel meer, en een goede kennis van deze eenvoudige wetenschap stelt je in staat om de efficiëntie van het werken op een computer soms te vergroten.

Aanbevolen: