Waarom Klikt De Harde Schijf?

Inhoudsopgave:

Waarom Klikt De Harde Schijf?
Waarom Klikt De Harde Schijf?

Video: Waarom Klikt De Harde Schijf?

Video: Waarom Klikt De Harde Schijf?
Video: waarom klikt een harde schijf 2024, April
Anonim

Het uitvallen van een harde schijf leidt tot verlies van informatie die erop is vastgelegd, wat vaak erg waardevol is voor de eigenaar. Daarom is het noodzakelijk om de werking van de aandrijving nauwlettend te volgen om de tekenen van een storing op tijd op te merken.

Waarom klikt de harde schijf?
Waarom klikt de harde schijf?

Harde schijf

De volledige naam van de harde schijf is harde schijf (HDD). De informatie wordt opgeslagen op een ferromagnetische laag die is afgezet op cirkelvormige metalen of glazen platen. De schijf kan bestaan uit een of meerdere platen, gescheiden door scheiders van niet-magnetisch materiaal, die de luchtstroom in de HDA regelen en het geluid van de harde schijf onderdrukken (een andere naam voor HDD).

Het opnemen en lezen van informatie wordt uitgevoerd met behulp van magnetische koppen die aan de uiteinden van de beugels zijn bevestigd. De kop wordt op een afstand van enkele nm van het magnetische oppervlak gehouden vanwege de luchtstroom die wordt gegenereerd door de rotatie van de schijven.

Rotatiesnelheid is een van de belangrijkste kenmerken van een harde schijf. Hoe hoger, hoe sneller de toegang tot informatie plaatsvindt.

In rust, met de schijven stil, keren de magneetkoppen terug naar de parkeerplaats, waar ze de magnetische laag niet kunnen beschadigen. Deze zone bevindt zich meestal bij de spindel waarrond rotatie plaatsvindt, of buiten de schijven. De contactloze manier van schrijven en lezen zorgt voor de veiligheid van het apparaat.

Waarom klikt de harde schijf?

Klikken zijn hoorbaar wanneer de koppen zijn gepositioneerd. Als de energiebesparende modus van het systeem aangeeft dat schijven moeten worden uitgeschakeld of in de slaapstand moet worden gezet, zullen de klikken vrij vaak klinken. Een andere reden voor het herpositioneren van de koppen kan een verhoging van de temperatuur in de HDA zijn.

Een onstabiele voeding beïnvloedt ook de positioneringsnauwkeurigheid van de koppen en kan klikgeluiden veroorzaken. In het meest onaangename geval is de oorzaak van klikken defecten in het magnetische oppervlak of het feit dat de magneetkop de servomarkering van de harde schijf niet ziet.

Klikken kunnen het resultaat zijn van een zelftest van de harde schijf, waarbij de firmware slechte sectoren markeert.

Wat moeten we doen

Om stroomproblemen uit te sluiten, kunt u proberen de voeding van de computer te vervangen of de harde schijf op een andere systeemeenheid aan te sluiten. Onderzoek het uiterlijk van de stroomconnectoren - als ze verduisterd zijn, kunnen er slechte verbindingen en kortsluitingen zijn.

Controleer de harde schijf op oververhitting - deze heeft mogelijk geforceerde koeling nodig. Als de HDD-indicator op het voorpaneel brandt en de harde schijf een klikkend geluid maakt, is dit een indicatie van problemen met het positioneren van de kop.

Test de schijf met Victoria- of MHDD-programma's. Als de S. M. A. R. T. tegenvallen, is het beter om belangrijke informatie op een ander medium op te slaan en de harde schijf te vervangen.

Aanbevolen: