Luidsprekers Aansluiten

Inhoudsopgave:

Luidsprekers Aansluiten
Luidsprekers Aansluiten

Video: Luidsprekers Aansluiten

Video: Een stereoset aansluiten - Zo doe je dat! 2022, December
Anonim

Bij het installeren en aansluiten van een nieuwe autoradio of nieuwe luidsprekers kunnen er een aantal vragen opkomen: hoe de polariteit van de luidspreker correct bepalen, hoe de draad te leggen, wat is de polariteit aan de uitgang van de autoradio, welke draden moeten worden gebruikt om de luidsprekers op de autoradio aan te sluiten. Als u de antwoorden op deze vragen kent, kunt u de meest voorkomende fouten bij het installeren en aansluiten van nieuwe apparaten voorkomen.

Luidsprekers aansluiten
Luidsprekers aansluiten

Het is nodig

  • - multimeter;
  • - batterij met een spanning van 1,5 volt;
  • - aansluitdraad;
  • - isolatieband.

instructies:

Stap 1

Bepaal de polariteit van de luidsprekeraansluitingen. Polariteit wordt vaak aangegeven door de breedte van de luidsprekeraansluitingen: een brede aansluiting is een minpunt, een smalle is een plus. Ook wordt de polariteit van de klemmen soms aangegeven door de plus- en mintekens. Als de klemmen hetzelfde zijn en er is geen tekenmarkering, bepaal dan de polariteit van de luidsprekeraansluiting met behulp van een batterij met een spanning van 1,5 volt. Sluit deze hiervoor aan op de luidsprekeraansluitingen. Als de luidsprekerconus naar voren (naar buiten) beweegt, komt de polariteit van de klemmen overeen met de polariteit van de aangesloten batterij; indien in de luidspreker (achterkant) geduwd, is de polariteit van de polen tegengesteld aan de polariteit van de batterijpolen.

Stap 2

Moderne autoradio's hebben vier onafhankelijke eindversterkers (4 kanalen). De pinnen van deze versterkers zijn kleurgecodeerd met precieze symbolen: elk paar pinnen heeft zijn eigen kleur. De negatieve pool wordt meestal aangegeven door een draad met een zwarte streep. Bepaal ook de polariteit en de aansluiting van de kabels op een willekeurig kanaal door de speciale stickers erop. Op deze labels worden de pinnen aangegeven als "min linksvoor", wat betekent dat dit de negatieve draad is van de luidspreker linksvoor. Vaak bevindt zich bovendien een kleurgecodeerde sticker op het bovenpaneel van de autoradio.

Stap 3

Gebruik bij het aansluiten van de luidsprekers op de radio speciale draden met een doorsnede van minimaal 1,5 vierkante millimeter. Ze hebben vaak een speciale kleurcodering voor elke draad. Meestal bestaat de markering uit een paar "koude" (blauw, zwart, groen) en "warme" (rood, wit, geel) kleuren. Sluit de luidsprekers aan op de verbindingsdraad en isoleer hun aansluitingen zorgvuldig met isolatietape. Sluit vervolgens de draden aan op de klemmen van de autoradio. Isoleer zowel de positieve als de negatieve draden van de radioversterker grondig.

Stap 4

Sluit vervolgens de zwarte (negatieve of gewone) kabel van de radio aan op de carrosserie. Sluit de rode draad (plus voeding) als laatste aan. De draaddoorsnede moet minimaal 2,5 vierkante millimeter zijn.

Populair per onderwerp