Waar Zijn Antivirusprogramma's Voor?

Waar Zijn Antivirusprogramma's Voor?
Waar Zijn Antivirusprogramma's Voor?

Video: Waar Zijn Antivirusprogramma's Voor?

Video: Waar Zijn Antivirusprogramma's Voor?
Video: kaspersky antivirus 2021 for 550 days 2024, April
Anonim

Voor een ervaren gebruiker van het Windows-besturingssysteem lijkt werken op een netwerk zonder antivirusprogramma ondenkbaar. Maar degenen die net beginnen een computer onder de knie te krijgen, hebben misschien een heel natuurlijke vraag: waarom hebben we een antivirusprogramma nodig?

Waar zijn antivirusprogramma's voor?
Waar zijn antivirusprogramma's voor?

Een jaar of tien, vijftien geleden was het mogelijk om zonder angst op internet te werken. Computers werden nog praktisch niet gebruikt om betalingstransacties uit te voeren, de meeste hackers waren verre van criminelen en hadden gewoon plezier, zich verheugend in de imperfectie van Windows 95.

Maar naarmate de tijd verstreek, ontwikkelde het commerciële segment van internet zich actief. Rekenen via internet werd steeds grootschaliger en werd stilaan een routine. En hoe meer geld er op internet kwam, hoe meer mensen er verschenen die het in handen wilden krijgen. En Trojaanse paarden zijn de handigste manier geworden om geld weg te nemen. Eenmaal op een computer steelt het Trojaanse paard vertrouwelijke gegevens en stuurt deze naar de hacker. Als gevolg hiervan kan een computergebruiker met veel problemen worden geconfronteerd - hij kan geld verliezen van een elektronische portemonnee of een plastic kaart, hij kan de toegang tot zijn mailbox of andere bron verliezen. Belangrijke documenten en persoonlijke foto's kunnen worden gestolen.

In tegenstelling tot Trojaanse paarden stelen computervirussen geen informatie, maar voeren ze bepaalde acties uit op de computer. Ze kunnen bijvoorbeeld alle gegevens verwijderen of versleutelen, schijven formatteren en nog veel meer. De meest onschuldige grappen zijn het openen en sluiten van een cd-station, het verdwijnen van de startknop of muiscursor, het weergeven van allerlei inscripties op het scherm, enzovoort.

Om de gebruiker van de computer te beschermen, begon hij antivirusprogramma's te maken. Antivirus is niet alleen in staat om virussen en Trojaanse paarden te detecteren en te vernietigen, maar ook om potentieel gevaarlijke acties van software die op uw computer wordt uitgevoerd, te controleren en te onderdrukken. Virus- en Trojaanse paarden worden gezocht met behulp van de zogenaamde handtekeningen, die typisch zijn voor bepaalde delen van de viruscode. De antivirus controleert bestanden en lopende processen on-the-fly, zodat het virus in de antivirusdatabase van de applicatie onmiddellijk wordt gedetecteerd en geen tijd heeft om schade aan te richten. Daarom is het zo belangrijk om de antivirusdatabases dagelijks bij te werken - elke dag verschijnen er nieuwe virussen en Trojaanse paarden, dus alleen het tijdig bijwerken van de antivirusdatabases kan de dreiging van verlies van vertrouwelijke gegevens minimaliseren.

Houd er rekening mee dat antivirus de beste bescherming biedt in combinatie met een firewall (ook bekend als firewall en firewall). Veel moderne antivirusprogramma's bevatten een firewall. De firewall bewaakt het netwerkverkeer en voorkomt pogingen van onbevoegde gebruikers om vanaf een computer toegang tot internet te krijgen, of vanaf internet naar een computer. Als het Trojaanse paard zelfs maar op de computer is gekomen en informatie heeft kunnen verzamelen, zal het veel moeilijker zijn om het over te dragen - hiervoor moet het tenslotte een soort netwerkprotocol gebruiken. Er moet echter worden opgemerkt dat de gedachte van de hacker niet stilstaat, dus in de concurrentie tussen de makers van virussen en fabrikanten van antivirusprogramma's winnen de eersten nog steeds. Het bewijs hiervan is de hoeveelheid schade die is veroorzaakt door de diefstal van vertrouwelijke gegevens - de rekening loopt niet langer in de miljoenen, maar in de miljarden dollars.

Daarom moet u niet volledig vertrouwen op de geïnstalleerde antivirus, hoe bekend het bedrijf ook is. Onthoud dat een ervaren hacker altijd toegang tot uw computer zal vinden. Als hij iets van waarde bij u vindt, leert u dat door uw geld te verliezen. Als het het niet vindt, verliest het gewoon zijn interesse in jou en blijf je in de gelukkige onwetendheid dat iemand in je computer zou kunnen graven. Bewaar belangrijke informatie daarom nooit in open vorm op uw computer, en nog meer, geef de mappen waarin ze zijn opgeslagen geen namen die de opgeslagen informatie nauwkeurig karakteriseren. Het is beter om de map met dergelijke bestanden in een archief te stoppen en er een wachtwoord op te zetten. Download nooit programma's van onbetrouwbare sites, klik niet op links die door vreemden naar u zijn gestuurd, open geen foto's in brieven van onbekende personen. Volg de basisvoorzorgsmaatregelen en het zal veel moeilijker zijn om uw vertrouwelijke gegevens te stelen.

Aanbevolen: