Hoe De Doorsnede Van Een Geleider Te Bepalen?

Inhoudsopgave:

Hoe De Doorsnede Van Een Geleider Te Bepalen?
Hoe De Doorsnede Van Een Geleider Te Bepalen?

Video: Hoe De Doorsnede Van Een Geleider Te Bepalen?

Video: Hoe De Doorsnede Van Een Geleider Te Bepalen?
Video: Natuurkunde uitleg Elektriciteit 9: Weerstand door een draad (Soortelijke weerstand) 2024, Mei
Anonim

Onlangs is de kwestie van de juiste bepaling van de kabeldoorsnede bijzonder relevant geworden, aangezien alle classificaties van de circuits voor bepaalde behoeften strikt gereguleerd zijn en de kleinste afwijking van GOST, OST en TU strikte sancties van verschillende commissies met zich meebrengt.

Hoe de doorsnede van een geleider te bepalen?
Hoe de doorsnede van een geleider te bepalen?

Noodzakelijk

schuifmaat

instructies:

Stap 1

De juiste keuze van de draaddoorsnede is echter in de eerste plaats niet van belang voor de keuringsorganisaties, maar voor de gebruiker (consument) zelf. Een competente aanpak in de ontwerpfase van het elektrische netwerk, evenals tijdens het leggen ervan, zal niet alleen een persoon beschermen tegen de effecten van elektrische stroom als gevolg van schade aan de kabel, maar ook tegen een brand die is ontstaan door verslechtering van de isolatie. Bovendien vermijdt u materiaalkosten voor de aanschaf en het leggen van een nieuwe kabel ter vervanging van de oude die defect is.

Stap 2

Volgens regelgevende documenten moeten alle spanningscircuits worden gelegd met draden met een doorsnede van minimaal 1,5 vierkanten, stroomcircuits - 2, 5 en aarding - 4. Voedingsbronnen worden berekend op basis van een aantal criteria: van de lengte van de lijn naar de belasting die op deze ketting wordt aangesloten.

Stap 3

Er zijn verschillende manieren om de kabelmaat te bepalen. Ten eerste, als u meerdere bronnen met laag vermogen (lamp, bel, tv) wilt aansluiten, kunt u veilig een gewone tweeaderige (drieaderige) draad gebruiken, bijvoorbeeld KVVG in 1,5 vierkanten.

Stap 4

Wanneer u echter een kabel legt voor een wasmachine of een stopcontact waarop tegelijkertijd een koelkast, magnetron en broodrooster worden aangesloten, moet u een kabel met een doorsnede van 2,5 mm ^ 2 in dubbele isolatie gebruiken, omdat de de waarde van de stromen die in het circuit stromen, zal meerdere keren toenemen … Zo zal de verwarming van de draden toenemen. Dit zal worden gevolgd door een geleidelijke vernietiging van de kernisolatie, wat op zijn beurt zal leiden tot kortsluiting.

Stap 5

Een gevlochten koperdraad met een doorsnede van 4 vierkanten is geschikt voor aarding. In de regel heeft het een geelgroene isolatiekleur. Maar als u meerdere geleiders met een kleinere doorsnede heeft, kunnen ze behoorlijk worden gebruikt door ze parallel aan elkaar te verbinden. Het belangrijkste is het totale dwarsdoorsnede-oppervlak van koperen aderen.

Stap 6

In geval van problemen met de visuele methode om de vereiste grootte van de kabeladers te bepalen, kunt u een schuifmaat gebruiken. Om dit te doen, stript u voorzichtig het uiteinde van de voerdraad en voert u een meting uit.

Stap 7

Als je te maken hebt met een gevlochten koperen kabel zonder isolatie, dan kan de doorsnede ervan bij benadering worden bepaald met dezelfde schuifmaat. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de koperen geleiders in een strakke bundel te rollen en de dikte van de getwiste draden te meten. Voor een nauwkeurigere berekening van de doorsnedewaarde kunt u de dikte van een van de aders meten en vervolgens het resultaat vermenigvuldigen met het totale aantal geleiders dat handmatig opnieuw moet worden berekend.

Stap 8

Er moet echter worden opgemerkt dat het gebruik van dergelijke geleiders volgens de regels voor technisch gebruik (PTE) verboden is. Daarom moeten bij het leggen van elektrische circuits dubbel geïsoleerde kabels worden gebruikt. Bovendien is het in open gebieden die zijn blootgesteld aan atmosferische neerslag, noodzakelijk om draden in een metalen slang te leggen of in een kabelkanaal te leggen.

Aanbevolen: