Lagen Toepassen In Photoshop

Inhoudsopgave:

Lagen Toepassen In Photoshop
Lagen Toepassen In Photoshop

Video: Lagen Toepassen In Photoshop

Video: Lagen Toepassen In Photoshop
Video: Lagen Photoshop 2024, April
Anonim

Het feit dat Photoshop het werken met lagen ondersteunt, stelt u in staat de inhoud van één laag te bewerken zonder de afbeeldingen op de andere lagen aan te raken. Lagen kunnen worden toegevoegd, verwijderd, verwisseld, gedupliceerd en gelijmd. Het belangrijkste hulpmiddel voor het werken met lagen is het lagenpalet, dat standaard in het midden van de rechterkant van het programmavenster staat.

Lagen toepassen in Photoshop
Lagen toepassen in Photoshop

Noodzakelijk

Photoshop-programma

instructies:

Stap 1

Voor correct werken met lagen opent u het lagenpalet. Het zou standaard zichtbaar moeten zijn, maar als het niet zichtbaar is, klikt u op het item Lagen in het menu Venster.

Stap 2

Een van de basishandelingen met lagen is kopiëren en plakken. Om een afbeelding te kopiëren en als laag in een ander document te plakken, selecteert u de afbeelding met de opdracht Alles in het menu Selecteren. Gebruik de opdracht Kopiëren in het menu Bewerken om de geselecteerde afbeelding te kopiëren. U kunt een nieuwe laag plakken door op het documentvenster te klikken en de opdracht Plakken in het menu Bewerken te gebruiken.

Stap 3

Om acties uit te voeren met de inhoud van een laag of lagen, moet u specificeren op welke laag de wijzigingen worden toegepast. Hiervoor moet de laag geactiveerd worden door er met de muis op te klikken in het lagenpalet.

U kunt meerdere lagen tegelijk selecteren door erop te klikken terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Als blijkt dat de vereiste bewerking niet met meerdere lagen tegelijk kan worden uitgevoerd, wordt de opdracht om deze bewerking te starten in het menu gedeactiveerd.

Stap 4

Lagen in Photoshop kunnen worden gedupliceerd. Deze bewerking wordt vaak gebruikt om schaduwen en reflecties te creëren. Om een laag te dupliceren, maakt u deze actief en gebruikt u de opdracht Laag dupliceren in het menu Laag.

Stap 5

In het geval dat u een deel van de inhoud van een laag moet verbergen achter de afbeelding die op een andere laag ligt, wijzigt u de volgorde van de lagen. Om dit te doen, kunt u de opdrachten uit de groep Laag schikken gebruiken, of u kunt de lagen met de muis verplaatsen. Sleep de laag met de afbeelding, die de inhoud van de onderste lagen geheel of gedeeltelijk moet overlappen, naar boven.

Stap 6

U kunt de overvloeimodus van lagen op elkaar wijzigen. Deze techniek wordt gebruikt bij het maken van collages voor texture mapping. Als u de overvloeimodus van een laag moet wijzigen, activeert u de laag waarvan de inhoud zal interageren met de inhoud van de zichtbare lagen en selecteert u de gewenste overvloeimodus in de vervolgkeuzelijst Overvloeimodus. De lijst is te zien in de linkerbovenhoek van het lagenpalet.

Stap 7

Als een van de lagen u stoort, kunt u deze verwijderen door de laag te activeren en de opdracht Laag uit de groep Verwijderen van het menu Laag toe te passen. In plaats van een laag te verwijderen, kunt u deze tijdelijk verbergen door op het oogpictogram in het lagenpalet te klikken. De inhoud van de verborgen laag kan niet worden gewijzigd.

Stap 8

Naast afbeeldingslagen zijn er aanpassingslagen in Photoshop. Als u een filter moet toepassen op afbeeldingen die zichtbaar zijn in het documentvenster, maar zich op verschillende lagen bevinden, maakt u een aanpassingslaag met de opdracht Nieuwe aanpassingslaag in het menu Laag en selecteert u de inhoud van deze laag in de lijst. Het filter op de aanpassingslaag heeft alleen invloed op de onderliggende lagen.

Stap 9

De inhoud van lagen kan worden samengevoegd tot één laag met behulp van de opdracht Omlaag samenvoegen in het menu Laag. Hiermee wordt één laag gemaakt van de actieve laag en de laag eronder.

Stap 10

Wanneer de afbeelding klaar is, kunnen de lagen worden samengevoegd om de bestandsgrootte te verkleinen. Dit wordt gedaan door de opdracht Afbeelding afvlakken in het menu Laag. Als u deze afbeelding later echter opnieuw gaat bewerken, sla het bestand dan op zonder de lagen samen te voegen, in psd-, png- of tiff-indeling.

Aanbevolen: