Hoe Te Controleren Of Een Videokaart Oververhit Raakt

Inhoudsopgave:

Hoe Te Controleren Of Een Videokaart Oververhit Raakt
Hoe Te Controleren Of Een Videokaart Oververhit Raakt

Video: Hoe Te Controleren Of Een Videokaart Oververhit Raakt

Video: Hoe Te Controleren Of Een Videokaart Oververhit Raakt
Video: PC OVERVERHIT? Zo fix je dat! | TechTime 2024, April
Anonim

Oververhitting van de videokaart is een vrij algemeen probleem, dat niet alleen kan leiden tot een onstabiele werking van de computer, maar ook tot het falen van de videoadapter zelf of de afzonderlijke elementen ervan.

computer grafische kaart
computer grafische kaart

instructies:

Stap 1

De videokaart is een soort intermediair tussen de processor en de monitor, die het beeld omzet in een videosignaal. Dit apparaat verbruikt niet alleen veel energie voor zijn werking, maar genereert ook veel warmte. Oververhitting van de videokaart leidt tot aanzienlijke problemen, waaronder het uitvallen van de grafische kaart. Om deze reden is het erg belangrijk om schendingen van het temperatuurregime van de videoadapter tijdig te diagnosticeren en passende maatregelen te nemen.

Stap 2

Het controleren van oververhitting van de videokaart kan zowel visueel als softwarematig zijn. Bij visuele diagnostiek moet de gebruiker allereerst worden gewaarschuwd voor ongebruikelijke afwijkingen van de normale bedrijfsmodus van de computer. De prestaties kunnen drastisch afnemen ten opzichte van het origineel; tijdens snelle games of het bekijken van video's van elk formaat, kunt u framevertragingen ervaren, "bevriezen" van actie of afbeeldingen, of het volledig verdwijnen van het beeld tijdens het spelen of werken.

Stap 3

Symptomen van oververhitting van de videokaart zijn ook frequente spontane herstart van de computer na enkele minuten afspelen of het bekijken van een video; het regelmatig verschijnen van een zwart of "blauw scherm des doods"; het verschijnen van zogenaamde "grafische artefacten": gekleurde verticale of horizontale strepen, vervorming van kleuren en lijnen, verlies, vervaging of verplaatsing van texturen, het verschijnen van flikkerende stippen of rimpelingen. Bovendien is een visueel gediagnosticeerd teken van oververhitting van een videokaart ondubbelzinnige computerwaarschuwingen in de vorm van berichten over het herstel van de instellingen van de grafische versneller of dat het videostuurprogramma niet meer reageert op systeemverzoeken en is hersteld. Alle externe geluiden - laag gezoem, gehuil, afkomstig van het koelsysteem in de systeemeenheid, kunnen ook aangeven dat de videokaart oververhit raakt.

Stap 4

Om met softwaremethoden te controleren of de videokaart oververhit raakt, is het de moeite waard om naar de meest populaire en betrouwbare ontwerpen te gaan die zijn ontworpen om de bedrijfstemperatuur van verschillende computercomponenten te bewaken. Het HWmonitor-programma is dus gratis en geeft een gedetailleerd rapport over de temperatuur van de videokaart en andere elementen van de computer. Het programma toont de minimale, huidige en maximale temperatuurwaarden, wat erg handig is voor diagnostiek. De normale temperatuur van een werkende videokaart wordt beschouwd als een waarde tot 80 graden; de kaart, die inactief is, moet zich binnen een temperatuurbereik van maximaal 55 graden Celsius bevinden. Een andere populaire multifunctionele ontwikkeling voor diagnostiek en informatieverzameling is het bekende programma Everest, onlangs omgedoopt tot AIDA64. Het programma geeft niet alleen volledige informatie over de temperatuur van de videokaart, maar helpt ook bij het overklokken indien nodig.

Aanbevolen: