Wat Is De Verversingssnelheid Van Het Scherm?

Inhoudsopgave:

Wat Is De Verversingssnelheid Van Het Scherm?
Wat Is De Verversingssnelheid Van Het Scherm?

Video: Wat Is De Verversingssnelheid Van Het Scherm?

Video: Wat Is De Resolutie Van Het Oog? 2022, December
Anonim

Op de een of andere manier komen we gedurende ons hele leven monitoren tegen. Films, computerspelletjes, communicatie met vrienden en familie via videocommunicatie - het is allemaal beschikbaar gekomen. En samen met hen kwamen nieuwe concepten, bijvoorbeeld de verversingssnelheid van het scherm.

Wat is de verversingssnelheid van het scherm?
Wat is de verversingssnelheid van het scherm?

De verversingssnelheid heeft ook andere namen: framesnelheid, verversingssnelheid, framesnelheid. Als je technische termen volgt, is het correct om dit proces een scan te noemen met een framesnelheid van N Hertz. Mee eens dat zo'n naam veel langer is, en daarom is het niet bijzonder handig om het uit te spreken.

Geschiedenis

Voor meer duidelijkheid is het de moeite waard om de oude televisies met een kathodestraalbuis te onthouden. De framesnelheid was toen 50-60 Hz. Wat betekent het? In één seconde toont het scherm 50-60 frames. Als we dit proces technisch bekijken, dan tekent de elektronenbundel als het ware lijn voor lijn een beeld op de dekmantel van de kinescoop. En in dergelijke gevallen wordt interlaced scanning gebruikt. Het beeld wordt verzonden in halve frames, die uit oneven of even lijnen bestaan.

Hierdoor flikkert het beeld. Flikkeren wordt meer merkbaar bij een grote schermdiagonaal vanwege de hoge gevoeligheid van het perifere zicht.

Bij gebruik van de 100 Hz-modus op tv's met beeldbuizen worden frames herhaaldelijk weergegeven. Dienovereenkomstig wordt de framesnelheid verdubbeld en wordt het flikkeren onmerkbaar.

Als de frames drie keer worden herhaald, zal de frequentie van het origineel (50-60 Hz) drie keer toenemen en 150-180 Hz zijn.

Moderne tv's

Lcd-tv's zijn gebaseerd op verschillende fysieke principes. De kenmerken van hun apparaat zijn zodanig dat er in eerste instantie geen flikkering is. En hoge framerates hebben een andere betekenis. Moderne lcd-tv's zijn gemaakt om bijvoorbeeld high-definition films en serieuze grafische games weer te geven. En als je dan een dynamisch veranderend beeld laat zien met een frequentie van 50 Hz, dan lijkt het wazig, terwijl de bewegingen van snel bewegende objecten schokkerig lijken.

En om dit te voorkomen, verhogen fabrikanten de framerate. Het is vrij eenvoudig om het te verdubbelen tot 100 Hz voor een lcd-tv. Het apparaat analyseert, dankzij ingebouwde algoritmen, twee opeenvolgende frames en maakt bovendien één tussenliggend frame, en voegt het vervolgens in tussen de twee initiële frames. Om de frequentie verder te verhogen, hoeft u alleen maar extra tussenliggende frames in te voegen.

In dit geval is het belangrijk om rekening te houden met de reactietijd van pixels, die tijd nodig hebben om hun positie met de gewenste snelheid te veranderen. Als ze geen gelijke tred houden met de verandering van het beeld, zal de tv de opgegeven framesnelheid niet bereiken.

Ook kan de verversingssnelheid van het scherm worden verhoogd door flikkerende hoogfrequente achtergrondverlichting. De beeldkwaliteit zal echter slechter zijn.

Naast lcd-tv's zijn er ook plasmapanelen, die veel sneller van pixelstatus wisselen dan lcd-tv's. In dit opzicht hebben plasmapanelen geen probleem met wazige beelden.

Populair per onderwerp