De Geschiedenis Van De Ontwikkeling Van Computertechnologie

Inhoudsopgave:

De Geschiedenis Van De Ontwikkeling Van Computertechnologie
De Geschiedenis Van De Ontwikkeling Van Computertechnologie

Video: De Geschiedenis Van De Ontwikkeling Van Computertechnologie

Video: De Geschiedenis Van De Ontwikkeling Van Computertechnologie
Video: Basisstof 6 De geschiedenis van het leven op aarde 2024, Mei
Anonim

Computertechnologie heeft een lange weg afgelegd in zijn ontwikkeling. Het eerste computerapparaat was een primitief bord met kiezelstenen. Maar nu zijn computers in staat miljoenen bewerkingen per seconde uit te voeren.

De geschiedenis van de ontwikkeling van computertechnologie
De geschiedenis van de ontwikkeling van computertechnologie

telraam

Het allereerste computerapparaat wordt beschouwd als een telraam - een bord met speciale verdiepingen, waarop berekeningen werden uitgevoerd met botten of kiezelstenen. Abacus-varianten bestonden in Griekenland, Japan, China en andere landen. Een soortgelijk apparaat werd in Rusland gebruikt - het werd het "Russische account" genoemd. Tegen de 17e eeuw was dit apparaat geëvolueerd tot het bekende Russische telraam.

De eerste computers

De Franse wetenschapper Blaise Pascal gaf een nieuwe impuls aan de ontwikkeling van computers. Hij ontwierp een optelapparaat, dat hij Pascalina noemde. Pascaline kon aftrekken en optellen. Even later creëerde de Duitse wiskundige Leibniz een perfecter apparaat dat alle vier de rekenkundige bewerkingen kon uitvoeren.

Er wordt aangenomen dat de Engelse wiskundige Babbage de maker was van de eerste rekenmachine, die het prototype van moderne computers werd. De rekenmachine van Babbage maakte het mogelijk om met 18-bits getallen te werken.

De eerste computers

De ontwikkeling van computertechnologie is nauw verwant aan het bedrijf IBM. Al in 1888 ontwierp de Amerikaan Hollerith een tabulator die het mogelijk maakte om berekeningen te automatiseren. In 1924 richtte hij IBM op, dat zich ging bezighouden met de productie van tabulatoren. Na 20 jaar creëerde IBM de eerste krachtige computer, de Mark-1. Het werkte op elektromechanische relais en werd gebruikt voor militaire berekeningen.

In 1946 verscheen de ENIAC buizencomputer in de VS. Het werkte veel sneller dan de Mark-1. In 1949 kon "ENIAC" de waarde van het getal "pi" tot 2000 decimalen berekenen. In 1950 berekende ENIAC 's werelds eerste weersvoorspelling.

Het tijdperk van transistors en geïntegreerde schakelingen

In 1948 werd de transistor uitgevonden. Eén transistor heeft met succes enkele tientallen elektronische buizen vervangen. Transistorcomputers waren betrouwbaarder, sneller en namen minder ruimte in beslag. De prestaties van elektronische computers die op transistors draaien, liepen op tot een miljoen bewerkingen per seconde.

De uitvinding van geïntegreerde schakelingen leidde tot de derde generatie computers. Ze waren al in staat om miljoenen bewerkingen per seconde uit te voeren. De eerste computer die op geïntegreerde schakelingen draaide, was de IBM-360.

In 1971 creëerde Intel de Intel-4004-microprocessor, die zo krachtig was als een gigantische computer. Intel-specialisten wisten meer dan tweeduizend transistors in de processor te plaatsen op een enkel siliciumkristal. Vanaf dat moment begon het tijdperk van de ontwikkeling van moderne computertechnologie.

Aanbevolen: