Is Het Mogelijk Om Ssd . Te Formatteren?

Inhoudsopgave:

Is Het Mogelijk Om Ssd . Te Formatteren?
Is Het Mogelijk Om Ssd . Te Formatteren?

Video: Is Het Mogelijk Om Ssd . Te Formatteren?

Video: Is Het Mogelijk Om Ssd . Te Formatteren?
Video: How to format your SSD/HDD when it can't be formatted? [Force Format Command] 2023, Maart
Anonim

Solid state drives (SSD, Solid State Drive of Solid State Disk) zijn al heel lang op de markt. Hun prijzen zijn betaalbaar geworden voor de overgrote meerderheid van de gebruikers. SSD's werken snel en stil en verbruiken minder stroom. Maar gewone gebruikers hebben veel vragen over hun onderhoud, is het bijvoorbeeld mogelijk om een SSD te formatteren.

Is het mogelijk om ssd. te formatteren?
Is het mogelijk om ssd. te formatteren?

Waarom een schijf formatteren?

Om ervoor te zorgen dat het besturingssysteem de schijf kan gebruiken voor het opslaan van bestanden en het installeren van programma's, moet deze worden geformatteerd. Formatteren is het proces waarbij een schijf wordt gepartitioneerd, waarbij een master-opstartrecord wordt gemaakt met een partitietabel. Als je een nieuwe SSD hebt gekocht, is formatteren niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk, omdat installatie en herinstallatie van het besturingssysteem onmogelijk is zonder opmaak. De functie van het formatteren van de schijf wordt in dit geval overgenomen door de distributiekit van het besturingssysteem. Zoals u kunt zien, wordt hier met geen woord gerept over het verwijderen van gegevens. Door te formatteren kan het systeem alleen werken met de schijf en de gegevens erop. Een voorbeeld van formatteren zonder gegevens te verwijderen kan worden gegeven: het bestandssysteem wijzigen van HFS + naar APFS met iOS 10.3 - het bestandssysteem verandert, maar de gegevens blijven ongewijzigd. Dit is echter een speciaal geval. In Windows impliceert formatteren een volledige verwijdering van een schijf of de partitie van gegevens.

Formatteren om gegevens te verwijderen

De term "format" wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de procedure voor het verwijderen van gegevens van een schijfpartitie.

Snel formatteren gebeurt in een paar seconden. Dit schrijft de opstartsector en een lege bestandssysteemtabel (bijv. NTFS) naar de schijf en markeert de schijfruimte als ongebruikt. Hiermee worden geen gegevens verwijderd. Na snel formatteren kunnen gegevens op de HDD worden hersteld met speciale programma's.

Beeld
Beeld

Volledige formattering omvat het overschrijven van de opstartsector en een lege bestandssysteemtabel, evenals nullen worden naar alle sectoren van de schijf geschreven, slechte sectoren worden gemarkeerd die in de toekomst niet worden gebruikt om gegevens te schrijven.

Bij het snel formatteren van een SSD gebruikt het systeem het TRIM-commando: de SSD-controller overschrijft alle gegevens op de schijf en maakt de sectorlijst opnieuw aan. In feite is snel formatteren voor een SSD hetzelfde als voor een HDD - volledig formaat.

Volledig formatteren van de SSD heeft geen zin (een snel formatteren wist immers alles), en dit kan zelfs de SSD schaden - het zal zijn snelheid vertragen. Waarom gebeurt dit? De werkingsprincipes van HDD en SSD zijn heel verschillend: in het geval van solid-state schijven betekent het schrijven naar alle cellen met nullen dat de cellen niet leeg zijn - ze worden bezet door nullen. Daarom moet de SSD-controller, voordat hij iets naar de cellen schrijft, eerst nullen verwijderen en daar vervolgens nieuwe informatie schrijven. En dit vermindert de snelheid van de SSD drastisch.

Het is dus noodzakelijk om de SSD te formatteren voordat u het besturingssysteem installeert, en snel formatteren te gebruiken om gegevens van de SSD te verwijderen.

Populair per onderwerp