Hoe Een Diskettestation Te Repareren

Inhoudsopgave:

Hoe Een Diskettestation Te Repareren
Hoe Een Diskettestation Te Repareren

Video: Hoe Een Diskettestation Te Repareren

Video: Hoe Een Diskettestation Te Repareren
Video: Quick and dirty floppy drive restoration 2023, Maart
Anonim

Zelfs de schijf van de hoogste kwaliteit begint na verloop van tijd af en toe te werken: hij opent geen schijven, geeft fouten tijdens het opnemen. De levensduur van de schijf is beperkt, maar voordat u een nieuwe koopt, moet u proberen de oude nieuw leven in te blazen.

Hoe een diskettestation te repareren
Hoe een diskettestation te repareren

Noodzakelijk

  • - paperclip;
  • - kruisschroevendraaier;
  • - kleine platte schroevendraaier;
  • - rubberen lamp;
  • - zachte, pluisvrije doek;

instructies:

Stap 1

De eenvoudigste manier om de normale werking van een schijfeenheid te herstellen, is door de beweegbare volglens te reinigen met een speciale reinigingsschijf. Helaas geeft deze methode niet altijd resultaat. Als stof op de lens ervoor zorgt dat de drive niet goed werkt, kan een reinigingsschijf helpen. Maar in sommige gevallen moet een vuile lens met de hand worden schoongemaakt.

Stap 2

U dient zich ervan bewust te zijn dat de kosten van het repareren van een aandrijving in een werkplaats vergelijkbaar zijn met de kosten van een nieuwe. Als u dit in overweging neemt, moet u proberen de schijf zelf te repareren, want u hebt nog steeds niets te verliezen. Koppel de computer los van het netwerk, verwijder de zijpanelen van de systeemeenheid, koppel de stroom- en datakabels los van de schijf. Draai de bevestigingsschroeven los die de schijf vasthouden en verwijder deze uit de behuizing van de systeemeenheid.

Stap 3

Demonteer nu voorzichtig de schijf. Om het drive-deck te openen, steekt u een rechtgebogen paperclip in het gat aan de voorkant en drukt u erop. Druk vervolgens op de vergrendelingen aan de voorkant van de zijkanten van de schijf en verwijder het voorpaneel van de schijf. Gebruik een kruiskopschroevendraaier om de bevestigingsschroeven aan de onderkant van de behuizing te verwijderen. Verwijder vervolgens de bovenste en onderste schijfafdekkingen.

Stap 4

Je moet bij de beweegbare lens komen - daardoor passeert de laserstraal die informatie leest en schrijft. Er zijn twee manieren om stof te verwijderen. Ten eerste: neem een gewone rubberen bol en blaas stofdeeltjes weg met een krachtige luchtstraal. U moet deze methode eerst proberen. Zet de drive weer in elkaar, sluit de kabels weer aan en test hem om te controleren of hij werkt. Als het station nog steeds geen schijven kan lezen, veegt u de lens schoon met een borstel of een zachte, pluisvrije doek. Deze optie is beperkter, dus wees heel voorzichtig.

Stap 5

In het geval dat u de lens schoonmaakt, maar dit niet helpt, kan de reden voor de slechte prestaties van de schijf een afname van het laservermogen zijn. Het wordt geregeld door een trimmer, dus je kunt proberen het iets te verhogen. Om bij de laserkop te komen, moet je de elektronicakaart verwijderen en een trimmerweerstand op de laserkop vinden - deze heeft een gleuf in het midden. Draai het voorzichtig 90º linksom met een schroevendraaier.

Stap 6

Zet de schijf weer in elkaar en controleer of deze werkt. Indien nodig kunt u de trimmer nog een kwartslag draaien, maar niet meer. Als alle beschreven procedures niet hebben geholpen, kunt u de schijf niet herstellen.

Stap 7

Soms kan een perfect werkende schijf sommige schijfformaten niet lezen. In dit geval kunt u proberen het probleem op te lossen door de schijf te flashen - dat wil zeggen door er nieuwe software op te installeren. Ga hiervoor naar de website van de fabrikant van de schijf, zoek je model op en kijk of er firmware voor is. Meestal is dit een eenvoudig uitvoerbaar bestand: u start het op, na het flashen zal de computer automatisch opnieuw opstarten. Daarna kunt u het succes van de operatie evalueren.

Populair per onderwerp