Beter Bijsnijden Met Photoshop

Inhoudsopgave:

Beter Bijsnijden Met Photoshop
Beter Bijsnijden Met Photoshop

Video: Beter Bijsnijden Met Photoshop

Video: Beter Bijsnijden Met Photoshop
Video: Dingen weghalen met Inhoud Behouden (Photoshop) 2024, Mei
Anonim

Het eerste dat u moet doen bij het verwerken van een foto, is bijsnijden. Door onnodige delen van de achtergrond weg te snijden, kunt u het beeld aanzienlijk verbeteren, de aandacht van de kijker op het onderwerp vestigen en een mislukte compositie corrigeren. In Photoshop wordt bijsnijden gedaan met behulp van het speciale Frame-gereedschap.

Bijsnijden helpt om de aandacht te vestigen op het hoofdpersonage van de opname
Bijsnijden helpt om de aandacht te vestigen op het hoofdpersonage van de opname

Hoe te werken met de kadertool

Dit hulpmiddel is gemakkelijk te gebruiken. In nieuwere versies van Photoshop worden bijsnijdgrenzen automatisch ingesteld op de randen van de afbeelding wanneer u Frames selecteert. Het bijsnijdgebied kan worden bewerkt door het kader te slepen met behulp van de handvatten in de hoeken en in het midden van elke zijde. Zodra u de muisknop loslaat, worden de bij te snijden gebieden donker.

Om het bijsnijdkader te verplaatsen terwijl u het maakt, houdt u de spatiebalk ingedrukt. Als het op de juiste plaats staat, laat je de spatiebalk los en ga je verder met het tekenen van het kader. U kunt het vergroten door de muisaanwijzer buiten de buitenste rand te verplaatsen. De cursor verandert dan in een tweepuntige pijl. Klik op de afbeelding en beweeg de muisaanwijzer. Het frame ontvouwt zich in de aangegeven richting.

Druk na het definiëren van de bijsnijdgrenzen op Enter. De buitenste randen van de afbeelding worden verwijderd. Als u een afbeelding bijsnijdt die meerdere lagen heeft, kunt u ervoor kiezen om Photoshop de bijgesneden secties te laten verbergen in plaats van ze te verwijderen. Om dit te doen, zet u op het paneel Opties de schakelaar Bijsnijden op Verbergen. Nu kunt u het bijgesneden gebied teruggeven met de opdracht "Afbeelding" - "Alles weergeven".

Als u een afbeelding van een bepaald formaat wilt bijsnijden, voert u de waarden voor Breedte en Hoogte in het deelvenster Opties in. U kunt ook de beeldverhouding van de originele afbeelding behouden of specifieke beeldverhoudingen instellen.

Hoe maak je een foto recht

Als de horizon in de afbeelding wordt belemmerd, kunt u deze rechttrekken met het gereedschap Perspectief bijsnijden. Het bevindt zich onder één knop met het "Frame" en wordt ook wel genoemd met de sneltoets C. Om tussen tools te schakelen, gebruikt u de combinatie Shift + C.

Maak een bijsnijdvak rond het element dat u recht wilt maken en sleep de hoekgrepen zodat ze evenwijdig aan de afbeeldingslijnen zijn. Druk op Enter. Deze methode werkt goed voor architectuuropnamen, maar gebruik hem niet voor het bijsnijden van foto's van mensen of dieren. De tool vervormt de verhoudingen en levende wezens zien eruit als in een scheve spiegel.

U kunt het hulpmiddel Liniaal gebruiken om uw foto recht te trekken. Het is verborgen in de toolbox Pipet en wordt opgeroepen door de sneltoets I. Plaats de cursor op het punt van waaruit de meting moet beginnen en trek een lijn over het uit te lijnen gebied. Klik in het deelvenster Opties op de knop Rechttrekken. De foto wordt rechtgetrokken en bijgesneden.

Gewasprincipes

Zelfs een goede opname kan worden verpest door een slechte uitsnede. Probeer bij het bijsnijden van een foto het onderwerp niet in het geometrische midden van de afbeelding te plaatsen - deze techniek is alleen geschikt voor afbeeldingen van statische monumentale objecten. Laat niet te veel ruimte aan de bovenkant van de foto - de foto ziet er blanco uit. Als je het onderwerp van dichtbij wilt laten zien, dan moet het als resultaat van het uitsnijden 70-80% van het beeld in beslag nemen.

Als de foto een bewegend onderwerp laat zien, mag het niet tegen de randen van de foto rusten. Laat voldoende ruimte in de rijrichting. Het is beter om deze aan de rechterkant van de foto te plaatsen. In dit geval lijken de blik van de kijker en het object naar elkaar toe te bewegen. Indien nodig kunt u de afbeelding uitvouwen met het commando "Bewerken" - "Transformeren" - "Horizontaal roteren".

Foto's van wegen, rivieren, hekken zien er dynamischer uit als u deze objecten op de diagonaal van het beeld plaatst. Tegelijkertijd oogt de compositie, gericht van de rechterbovenhoek van het beeld naar linksonder, rustiger.

"Golden ratio" en "Regel van derden"

Om een harmonieus beeld te creëren, passen professionele kunstenaars het Gulden Snede-principe toe. Het is opgevallen dat, ongeacht de beeldverhouding, de vier punten van de compositie altijd de kijker trekken. Ze bevinden zich op een afstand van 3/8 en 5/8 van de respectieve randen van het vlak. De belangrijkste objecten moeten zich in de buurt van deze punten bevinden.

De regel van derden is een vereenvoudigde versie van de gulden snede. Wanneer toegepast, wordt de afbeelding visueel in drie delen horizontaal en verticaal verdeeld. In dit geval moet de horizon samenvallen met een van de horizontale lijnen en bevinden de belangrijkste onderzoeksobjecten zich in de buurt van de snijpunten.

In de nieuwste versie van Photoshop CC heeft de Frame-tool nog een handige functie. Tijdens het bijsnijden geeft het programma automatisch een raster weer waarmee u de afbeelding in delen kunt verdelen. In dit geval kunt u in het paneel "Opties" kiezen tussen verschillende soorten mesh: "Rule of Thirds", "Raster", "Diagonaal", "Driehoek", "Gouden verhouding", "Gouden spiraal".

Aanbevolen: