Programmakosten Afschrijven?

Inhoudsopgave:

Programmakosten Afschrijven?
Programmakosten Afschrijven?

Video: Programmakosten Afschrijven?

Video: Programmakosten Afschrijven?
Video: Afschrijvingen 2024, Mei
Anonim

In de loop van hun activiteiten gebruiken organisaties, voor efficiënter werken op computers, gelicentieerde software. Houd er rekening mee dat een bedrijf bij de aankoop van een computerprogramma een exclusief of niet-exclusief gebruiksrecht kan verwerven. De boekhouding en afschrijving van softwarekosten is in beide gevallen verschillend.

Programmakosten afschrijven?
Programmakosten afschrijven?

Het is nodig

Documenten die de kosten van de software bevestigen, het bestaan van een licentieovereenkomst (overeenkomst) tussen de verkoper en de koper, die het recht van de koper bevestigen om dit softwareproduct te gebruiken

instructies:

Stap 1

In het eerste geval, wanneer u een programma koopt waarvoor u het exclusieve recht hebt om het te gebruiken, en dit recht is gedocumenteerd, gaat u als volgt te werk. Geef bij de boekhouding het computerprogramma weer als onderdeel van immateriële activa en boek het tegen historische kostprijs. Deze kostprijs is gelijk aan de som van alle aankoopkosten. Houd rekening met de kosten van aanschaf van een computerprogramma op rekening 08-5 “Verwerving van immateriële activa”.

Voer in de boekhouding de volgende boekingen in:

Debet 08-5 Credit 60 - er wordt rekening gehouden met kosten voor de aanschaf van een computerprogramma;

Debet 04 Credit 08-5 - introduceerde een computerprogramma als onderdeel van immateriële activa.

In de belastingadministratie de kosten van de kosten van een computerprogramma dat is opgenomen in de immateriële activa maandelijks afschrijven door middel van afschrijvingen (artikel 23 van PBU 14/2007).

Stap 2

In het tweede geval, als je een programma hebt gekocht waarvoor je geen exclusieve rechten hebt (dat wil zeggen, je hebt een niet-exclusief gebruiksrecht verkregen), dan moeten de kosten van het programma en het recht om het te gebruiken worden genomen rekening gehouden en afgeschreven als uitgestelde kosten.

Voer in de boekhouding de volgende boeking in:

Debet 97 Credit 60 - er wordt rekening gehouden met een vaste eenmalige betaling voor het recht om het programma te gebruiken.

Bereken de maandelijkse afschrijving door het programma en het gebruiksrecht te delen door de duur ervan. De levensduur van het programma wordt gespecificeerd in het verkoopcontract of de technische documentatie. Schrijf de ontvangen bedragen gedurende de looptijd van het programma maandelijks af als bedrijfskosten.

Voer in de boekhouding de volgende boeking in:

Debet 20 (23, 25, 26, 44) Credit 97 - deel van uitgestelde kosten is afgeschreven. Een soortgelijke afschrijving vindt plaats in de fiscale boekhouding.

Stap 3

Indien voor het gebruik van het programma (niet-exclusief recht daarop) vaste maandbedragen worden vastgesteld, houd dan in de boekhouding rekening met deze kosten en schrijf maandelijks af als onderdeel van de lopende kosten.

Voer in de boekhouding het volgende in: Debet (20, 23, 25, 26, 44 …) Credit 60 (76) - er wordt rekening gehouden met periodieke betalingen voor het gebruik van een computerprogramma. In de belastingadministratie schrijft u de bedragen van deze betalingen af aan lopende kosten in verband met productie of verkoop.